Lepe vesti iz komšiluka

Lepe vesti iz komšiluka

2. April 2024

U Hrvatskoj se ide u zatvor zbog napuštanja životinja

U Hrvatskoj su stupile na snagu izmene i dopune Kaznenog zakona, a s njima i dugoočekivane pozitivne promene u zaštiti životinja.

Napuštanje kućnog ljubimca, domaće ili divlje životinje prijavljuje se policiji ili opštinskom državnom tužilaštvu. Kazna je do godinu dana zatvora, odnosno do dve ako je napuštanjem prouzrokovana smrt životinje ili je napušten veći broj životinja.

Povećavaju se kazne za kazneno delo ubijanja i mučenja životinja na kaznu zatvora do dve godine ili do tri godine ako se ta kaznena dela počine iz koristoljublja.

Takođe, zlostavljačima i ubicama životinja odsad se može izreći sigurnosna mera zabrane držanja i nabavljanja životinja, u trajanju od jedne od pet godina.

Povišene kazne za kazneno delo ubijanja i mučenja životinja moći će se sprovoditi samo zahvaljujući prijavama svedoka. Iz udruženja Prijatelji životinja pozivaju građane da ako imaju bilo kakve nedoumice oko postupka prijavljivanja kaznenih i prekršajnih dela na štetu životinja, mogu im se javiti.

"Prijavljivanje je jako važno i radi izricanja sigurnosne mere zabrane držanja i nabavljanja životinja. Sud je može izreći onome ko je počinio kazneno delo nad životinjom ako postoji opasnost da će počiniti isto ili slično delo."

Now playing

LIVE

RADIO

Play
Extra

Izaberi svoju muziku

Party

PLAY Party

Rock

PLAY Rock

Soft

PLAY Soft

Urban

PLAY Urban

Play

PLAY Play