U znak sećanja na pop zvezdu

U znak sećanja na pop zvezdu

27. Februar 2024

Ograničena serija novčića sa likom preminule pop zvezde Džordža Majkla

Britanska Kraljevska kovnica novca predstavila je novi kolekcionarski novčića likom Džordža Majkla, jednim od najplodnijih britanskih pevača i tekstopisaca poslednjih nekoliko decenija.
Majkl je odrastao u Hertfordširu.
Sa školskim drugom Endrjuom Ridžlijem osnovao je bend Wham! koji je 1980-ih harao top listama.
Imali su dva albuma na vrhu muzičkih lista (Fantastic iz 1983. i Make It Big iz 1984. godine), a najveći hitovi su bili Last ChristmasClub Tropicana i Wake Me Up Before You Go Go.

Na kovanicama je ugraviran lik Džordža Majkla sa naočarima za sunce i stihovi refrena njegove pesme Faith.
Dominiraju crna i crvena boja, koje su se znatno koristile tokom njegove karije. Udruženje Džordž Majkl entertejnment je saopštilo da je "duboko počastvovano" priznanjem Kraljevske kovnice novca, Lantrisant, Ronda Sajnon Taf.
Pevač bi bio "izuzetno ponosan i iskreno dirnut što je jedna nacionalna institucija odlučila da na ovaj način oda počast njegovom nasleđu", dodali su.
U decembru 2023, praznični klasik ove grupe "Last Christmas" ("Prošlog Božića") dospeo je na prvo mesto britanske božićne liste, 39 godina pošto je prvi put objavljen.
Sandra Dejna, dizajnerka novčića, objasnila je da je želela "detaljan portret umetnika koji bi dočarao njegov harizmatični lik".
"Posebno sam mislila na njegove legendarne naočare za sunce", dodala je.

Kovanica će biti najnoviji dodatak seriji novčića posvećenih muzičkim legendama kao što su David Bouwi, Elton John i grupa Queen.

Džordž Majkl je detinjstvo proveo u Edgvaru, u Londonu.
Sa porodicom se 1970-ih preselio u Radlet, Hertfordšir.
Solo karijeru je počeo 1984. godine pesmom Careless Whisper, koja je postala planetarni hit i jedna od onih koja mu je obeležila karijeru.
Zajedno sa Ridžlijem nastupio je na velikom koncertu raznih muzičkih zvezda Live Aid 1985. godine za pomoć gladnima u Africi.


Now playing

LIVE

RADIO

Play
Extra

Izaberi svoju muziku

Party

PLAY Party

Rock

PLAY Rock

Soft

PLAY Soft

Urban

PLAY Urban

Play

PLAY Play