Miriše na film

Miriše na film

16. Maj 2023

Nauka pomera granice

Od pojave boja do 3D filmova, filmska industrija dugo je unapređivala svoju tehnologiju i podizala standarde iskustva gledanja filmova. Sad su naučnici otišli korak dalje i stvorili "smellevision" uz korišćenje virtuelne stvarnosti (VR-a) koji gledaocu omogućuje detekciju mirisa, piše Telegraph.

Tim naučnika sa Univerziteta u Hong Kongu izgradio je sistem koji pomoću maske ili nalepnice oko nosa omogućuje gledaocima da sami nanjuše mirise s kojima se susreću glumci u filmu. Ispod nosa postavlja se nalepnica s jednim ili dva mirisa, a maska može sadržati do devet mirisa koje rade u tandemu s VR slušalicama.

Naime, sistem može koristiti 30 različitih mirisa koji se aktiviraju zagrejavanjem malih kapsula parafinskog voska. Mohito, lavanda, ananas, kokos, ruzmarin i limun bili su neki od mirisa koji su uspešno isprobani u sklopu "smellevisiona". Naučnici koji stoje iza projekta tvrde da sam projekt ima bezbroj namena, od one obrazovne do gledanja filma svim čulima.

"Demonstracije kod gledanja 4D filmova, isporuka mirisnih poruka, lečenje, kontrola ljudskih emocija... Proučavanje temeljeno na virtuelnoj stvarnosti dokazuje velik potencijal korišćenja mirisa u raznih praktičnim primenama uključujući zabavu, obrazovanje, interakciju između čovjeka i robota i tako dalje" napisali su u časopisu Nature Communications.

Naučnici dodaju da je miris jednako važan kao vid i sluh u ljudskom perceptivnom iskustvu te da ima presudan uticaj na ljudski život kao jedno od pet čula. Jedno od testiranja prikazano u istraživanju, pokazalo je kako se oslobađaju mirisi u odnosu na sliku prikazanu na platnu.

Now playing

LIVE

RADIO

Play
Extra

Izaberi svoju muziku

Party

PLAY Party

Rock

PLAY Rock

Soft

PLAY Soft

Urban

PLAY Urban

Play

PLAY Play