U Hitlerovoj rodnoj kući biće dobrotvorna organizacija

16. Decembar 2016
118Austrijski državni zvaničnici odlučili su da rodnu kuću nacističkog vođe Adolfa Hitlera pretvore u dom za hendikepirane, a ne da je sruše kao što se tražilo, da ta kuća više ne bi bila odredište hodočašća neonacista.

Današnja odluka doneta je dan pošto su poslanici velikom većinom odobrili predlog zakona kojim se kuća u mestu Branuau am In, blizu Austrije i Nemačke oduzima vlasnicima koji su odbili da je prodaju.

Posle dogovora s ministrom unutrašnjih poslova Volfgangom Sobotkom i predsednikom opštine, guverner provincije Gornje Austrije Jozef Piringer je rekao da je odbačen predlog da se zgrada sruši. On smatra da bi se rušenjem podstakle tvrdnje da vlasti žele da se otarase "nezgodne istorije".

Vlasti sada nameravaju da preurede fasadu da kuća više ne bi bila privlačna poklonicima Hitlera koji je tu rođen 1889. godine, te zgrada više neće biti prepoznatljiva, navela je vlada.

Piringer je rekao da će kuća biti ponuđena na upotrebu službi koja pomaže hendikepiranim osobama, što, rekao je Piringer, predstavlja "antitezu nacizma".

0 KOMENTARA POŠALJITE KOMENTAR
ON AIR Luka Matić radnim danima
od 14h do 18h
read more
Last Played On play radio